Tahdon lisää tavaraa tai ainakin peurataulun

Edellinen sukupolvi saattoi kiistellä kuka saa perinnönjaossa mummon kahvikupit. Tämä sukupolvi kiistelee siitä, kuka joutuu ottamaan ne täydellisesti sisustettuun kotiinsa. Paitsi jos ne ovat Arabiaa.

Kuolinpesän selvittely vaatii aikaa ja hermoja. Juuri kun on hautajaisista selvitty, on edessä tavaravuori, joka on käytävä läpi: Vaarin tekemä pahkamaljakko. Sata vuotta suvussa ollut piironki. Mummon nimikoimat kapiolakanat.  Laskumappeja vuodelta 1972 tähän päivään.

Helpommalla pääsisit jos kutsuisit paikalle yrityksen, joka tyhjentää kuolinpesiä. Hyvässä lykyssä firma maksaa sinulle tavaroista. Jos tavara arvioidaan arvottomaksi, saat maksaa sen pois viemisestä.

Muutama vinkki siltä varalta, että että haluat seuloa tavaravuoren joukosta säilyttämisen arvoiset.
 
1. Pelasta ensimäiseksi ehdottomasti säilytettävät, tunnearvoltaan korkeat tavarat. Ota valokuva tavaroista, joilla on korkea tunnearvo, mutta joista haluat hankkiutua eroon.

2. Jos jaat tavarat sisarustesi kanssa niin aloittakaa laputtamalla tavarat ja huonekalut, jotka kukin haluaa.  Laputa myös tavarat, joita kukaan ei haluaisi, mutta joista ei oikein voi luopuakaan. Kuten se ruma pöytä, jonka vaari toi Viipurista evakkoretkellä.

3. Neuvottele sisarustesi kanssa kenen kodin sisustus saa tuhoutua suvun hirvitysten myötä.

4. Päätä, mitkä tavarat kannattaa myydä. Huuto.net ja Tori.fi ovat tehokkaita myyntikanavia. Tori.fi:ssä tavarat menevät oman kokemukseni mukaan nopeammin kaupaksi.  Facebookissa on lukuisia annetaan-keskusteluryhmiä, joita voi myös hyödyntää.

5. Punaisen Ristin Kontti-tavaratalot tai Kierrätyskeskus hakevat pois tavarat, joilla on käyttöarvoa. Huomaa, että kaikkea mikä on ehjää, ei kuitenkaan kelpuuteta. 70-luvun kirjoituspöytä ei lähde matkaan.

6. Heitä pois lohjenneet astiat, kengät 1960-luvulta, vanhat joulukuusenkoristeet ja tuntemattoman Vuokon postikortit Längelmävedeltä. Heitä pois myös vessapaperirullista askartelemasi avaruusraketti, vaikka mummo olikin sen säästänyt.

7. Kaappi on varmasti täynnä kulahtaneita pyyhkeitä. Top tykkänään! Niitä älä heitä pois. Tarvitset niitä loppusiivouksessa.

8. Neuvottele puolisosi kanssa ennen kuin kannat kotiin sukusi aarteita. Jättikokoinen kanavatyö (sellainen jossa on peuroja) tai isoisoisän jättikokoinen valokuva (metri x metri) ei välttämättä ilahduta puolisoasi. 

9. Jos kotisi on jo täynnä, niin pistä Ikean lastulevylaatikosto kotoasi kiertoon ja ota mummon piironki tilalle. Se kestää vielä seuraavallekin sukupolvelle.

10. Jos tulee kiire, voit vuokrata varastotilan jostain. Jos päädyt tähän ratkaisuun, riski on, että tavarat ovat siellä loputtomiin. Et jaksa niihin enää tarttua.

Lopuksi: Pidä huolta, että omat tavarasi eivät jää jälkeläistesi selvitettäväksi. Viimeistään nyt on hyvä aika alkaa karsia turhaa krääsää. Heitä jo ne C-kasetit huitsin nevadaan, vaikka niissä onkin Maukka Perusjätkän parhaat. Muutoin omat jälkeläisesi ovat saman tilanteen edessä muutaman vuosikymmenen kuluttua.

Kommentit