Digitoi kotivideosi ennen kuin on liian myöhäistä

Löytyikö kaapin kätköstä vanhoja VHS-kasetteja, joissa on kotivideoitasi? 

Nyt on korkea aika muuttaa videonauhat digitaaliseen muotoon tietokoneelle tai DVD-levylle. Muuten nyt jo hujopiksi venähtäneen esikoisen ensiaskeleet katovat lopullisesti historian hämärään.

Miten asia hoituu parhaiten? Vaihtoehtoja on ainakin kolme
 
1. Mikäli et enää omista videonauhuria, kannattaa kääntyä lähimmän kirjaston puoleen.  Monet kirjastot nimittäin tarjoavat digitointilaitteita asiakkaiden käyttöön. Ota mukaan DVD levyjä, mutta varmista kirjastosta etukäteen, mitä tyyppiä levyn täytyy olla, DVD-R DVD+R, DVD-RW tai DVD+RW. Laitteeseen kannattaa myös tehdä ajanvaraus. Monissa kirjastoissa laiteen käytössä saa myös opastusta. Pääkaupunkiseudun kirjastot, joissa on VHS-DVD-digitointilaite on lueteltu täällä. http://213.214.145.143/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut?service=VHS-DVD+-digitointilaite

Aikaa siirtäminen vie: tunnin nauhoituksen siirtäminen kestää -  tunnin.

Esimerkki videokaapparista
2.  Jos videonauhurisi on tallessa ja haluat ise tehdä digitoinnin,  netistä löytyy monia eri ratkaisuja. Voit vaikka hankkia tietokoneen ja videonauhurin yhdistävän laitteen nimeltään videokaappari. Mukana tulee yleensä ohjelma, jonka avulla nauhoitteita voi editoida. Kaapparin saa halvimmillaan muutamalla kympillä. Itse tehtävän siirtämisen etuna on se, että voit samalla katsoa nauhat ja päättää, digitoitko kaiken vai vain osan materiaalista. Voit myös editoida lopputulosta.

3. Jos olet jo luopunut videonauhuristasi, voit viedä nauhasi erikoisliikkeeseen jossa sama asia hoituu kätevästi. Netistä löytyy useampia palveluntarjoajia. Hintavertailua kannattaa tehdä. Hinnat nimittäin vaihtelevat: esimerkiksi 90 minuutin nauhan digitoinnin hinta voi olla 20:n ja 75:n euron välillä.  Yleensä nauhoitteet siirretään sellaisenaan, ilman editointia.

Varoitus: Menneisyyden tallennus saattaa aiheuttaa nostalgiaa. Teknisten härpäkkeiden lisäksi kannattaakin varata käden ulottuville myös nenäliinoja liikutuksen kyynelten varalta.

Kommentit