Ihmeparantuja vaanii verkossa

"Ihmeparantujat" ovat Facebookissa ihan oma ihmislajinsa.
Heidän toimintatapansa on varsin härski.  He tekevät rahaa sairaiden ihmisten epätoivolla.

Valheellisilla parantumisilla kerskuvat ovat verkostomyyjiä.

  1. Ensin "ihmeparantuja" liittyy ryhmään, jonka ovat perustaneet jonkun sairauden - oman tai läheisen - yhdistämät ihmiset. "Ihmeparantuja" seurailee ihmisten keskustelua vähän aikaa.
  2. Seuraavassa vaiheessa he kertovat omasta ihmeparantumisestaan. 
  3. Muut ryhmä jäsenet innostuvat ja pyytävät kertomaan lisää. -Kyllä, todellakin se ja se sairaus katosi ikuisiksi ajoiksi kun aloin syödä tiettyjä lisäravinteita, "ihmeparantuja" kertoo. Rohtoja voidaan kutsua leikkimielisesti vaikka "fitskuiksi" tai joksikin muuksi.
  4. Osa ryhmän jäsenistä haluaa kuulla lisää ja ihmeparantuja lupaa lähettää tietoa yksityisviestillä.
  5. Hän nimittäin sattuu myös myymään juuri näitä samaisia rohtoja. Eikö ole uskomaton sattuma!
  6. Tässä vaiheessa osa ryhmä jäsenistä alkaa epäillä "ihmeparantujan" motiiveita. "Ihmeparantuja" uhriutuu ja kummastelee, että miksi hän ei saisi kertoa muille omasta löydöstään, vaikka se on auttanut häntä. Hän vain haluaa auttaa muita.
  7. Ryhmä jakautuu "ihmeparantujan" puolustajiin ja epäilijöihin. Epäilijät leimataan koulukiusaajiksi. Puolustajat kommentoivat - Ihan sama, kunhan olisi edes pieni ripaus toivoa, olen valmis kokeilemaan mitä tahana. Juuri tähän Facebookissa tapahtuva rohtojen verkostomarkkinointi perustuu. Toivon myymiseen.
  8. Tässä vaiheessa yleensä ylläpito herää ja poistaa "ihmeparantujan" ryhmästä. Kenties "ihmparantuja" siirtyyy ihmeparantumaan toiseen ryhmään.
Ystäväni liittyi Facebookissa saattohoitoa käsittelevään ryhmään, kun hänen äitinsä hoidot oli lopetettu. Hänelle tarjottiin yksityisviestillä lisäravinteita. Ehkä ne auttaisivat? 

Kommentit