Junalla Italiassa


Teimme Pohjois-Italian kierroksen junalla huhtikuussa 2023. Alla muutamia huomioita, joista saattaa olla iloa muille vastaavaa reissua suunnitteleville. Lensimme Veronaan, joka on hyvä lähtöpaikka Pohjois-Italian kierrokselle. Sieltä on lyhyt matka Veronan Porta Nuovan rautatieasemalle ja bussi liikkuu usein. 

Matka tuli yksittäisiä junalippuja ostamalla edullisemmaksi kuin Interrail-lipuilla. Käytimme regionale ja regionale veloce-junia, jotka liikkuvat sutjakkaasti ja taajaan. Junissa oli yleensä aina väljää - ainakin vielä huhtikuussa. Paikkalippuja ei kyseisiin juniin tarvita. Aina mahduimme istumaan. Vain Verona-Venetsia-junassa oli tungosta.

Liput saa otettua kätevästi luottokortilla joka asemalla olevista Italotrainin automaateista. Mobiiliappikin näkyi olevan suosittu, mutta menimme perinteisillä paperilipuilla tarkoituksella.

Liput muihin kuin luotijuniin ovat edullisia. Esimerkiksi puolentoista tunnin matka Verona-Venetsia regionale veloce-junalla maksoi 10 euroa. Samasta matkasta luotijuna Frecciarossalla olisi voinut maksaa myös 28 €. Sillä olisi ollut 13 minuuttia nopeammin perillä. Kannattaa siis vertailla eri vaihtoehtoja.

Aikatauluhakuja:  

Italian suosituimmat turistinähtävyydet olivat ruuhkaisia myös huhtikuussa, jonka etukäteen luulimme olevan sesongin ulkopuolella.  Väkeä kaduille turistien lisäksi toi toiseen maailmansotaan liittyvä fasismista vapautumisen juhlapäivä, Festa della Liberazione, joka oli arkipyhä. Liikkeellä oli myös paljon italialaisia luokkaretkiläisiä. Huhti-toukokuu on Italiassakin suosittu luokkaretkien ajankohta.

Alla mainituissa matkakohteissa pääsee rautatieasemalta kätevästi kävellen suurimpaan osaan kaupungin nähtävyyksistä. Isoimmilla asemilla on myös matkatavarasäilytykset, joihin voi jättää matkalaukun tai rinkan nähtävyyksien katselun ajaksi, mikäli haluaa yöpymään jonnekin muualle.

Venetsia

Santa Lucia-rautatieaseman edestä aukeaa suoraan näkymä kaupunkiin ja kanaaleihin, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Varmasti yksi upeimmista rautatieaseman sijainneista. Siitä eteenpäin onkin edessä sellainen herhiläispesä, että kapeimmilla kujilla piti jonottaa päästäkseen eteenpäin. 

Google Maps ei toimi moitteetta Venetsian sokkeloisilla kujilla, vaan saattaa johdattaa paikkoihin, jossa edessä onkin kanaali ilman siltaa. Hanki siis paperikartta jos et halua eksyä Venetsiassa.


Firenze

Jos haluaa esimerkiksi Firenzen Il Duomo-kirkkoon tai taidemuseo Ufficiin, liput on syytä hankkia verkosta etukäteen. Jonotus voi muutoin kestää tunteja. Firenze on yksi turismin hot spoteista, joten kärsivällisyyttä vaaditaan. Osa kaupungin aukioista on täynnä kuin Esplanadi vappuna. Jos valitsee vaikka vain yhden tai kaksi katua sivuun yleisimmistä kulkureiteistä, väylä on väljempi. Lauman logiikka on melko helposti havaittavissa.

Toisaalta moni upea kohde Firenzessä, kuten Santa Croce-kirkko on väljempi, mutta ei yhtään vähäisempi nähtävyys. Sinne on haudattu esimerkiksi Galileo Galilei, Dante Alleghieri ja Machiavelli. Kirkon puutarha on rauhan tyyssija.Hyvän ja edullisen yösijan löytäminen Firenzestä ei ole helppoa. Noin 20 minuutin lähijunamatkan päässä olevasta Praton kaupungista saimme hyvän ja kohtuuhintaisen majoituspaikan 10 minuutin kävelymatkan päästä rautatieasemasta, joen rannalta. Itse kaupungin historiallinen keskustakin on näkemisen arvoinen ja pikkukaupungin tunnelma rentouttava Firenzen ruuhkan rinnalla.Bologna

Upea, okran värinen keskiaikainen yliopistokaupunki, jonka kuuluisa maamerkki ovat kaksi tornia, Le due torre. Turistilaumoja ei täällä näkynyt, mutta keskusta kuhisi sunnuntaita viettämässä olleita paikallisia. Pienen metsäkansan edustaja saa todella huomata eron kotimaan väentungoksiin, joita tuskin voin ruuhkiksi edes kutsua tämän reissun jälkeen. Italialaisia on lähes 60 miljoonaa, ja sen huomaa.

San Pietron barokkikatedraalissa kannattaa piipahtaa - jonottaa ei tarvitse -  sekä tietenkin alla kuvassa näkyvällä Piazza Maggioren aukiolla.

Torino

Wienmäinen kaupunki, alpit siintävät kaukaisuudessa. Keskusta on kuninkaallinen, kadut leveitä. Pääkaduilla jalkakäytävät on katettu (mikä muuten olisi kätevä ratkaisu myös Suomen sääolosuhteisiin).  Palazzo Madaman näköalatornista näkee koko kaupungin. Muutoin mainituista matkakohteista vähiten mielenkiintoinen - tosin myös väljin. Hotellikin löytyi edullisesti keskustasta.


Sirmione ja Gardajärvi

Junalla pääsee myös Gardajärven läheisyyteen, pois kaupunkiympäristöstä. Jos jää junan kyydistä Desenzano del Gardassa tai Peschiera del Gardassa, pääsee bussilla kätevästi esimerkiksi järven etelärannan niemellä sijaitsevaan Sirmioneen. Siellä on paitsi upeat järvimaisemat, myös vanhan roomalaisen huvilan rauniot, Catulluksen luolat. Järven risteilyaluksilla voi liikkua myös muihin lomakohteisiin tai tehdä risteilyn niihin.

Verona

Veronaa ei kannata jättää väliin. Upea Adige-joen ranta ja Castelvecchion linnakkeelta lähtevä Ponte Scaligero eli Scaligeron silta tekevät vaikutuksen. Puhumattakaan Veronan kuuluisasta areenasta. Jos areenan haluaa nähdä sisältä, kannattaa ottaa etukäteen selvää konserttiaikatauluista, sillä areena suljetaan konsertti-iltoina etuajassa järjestelyiden vuoksi.

Suosikiksi nousivat Bologna, Verona ja Prato. En haluaisi kuitenkaan olla missään nyt vierailluista kohteista kesällä kun lämpötilat nousevat 30 asteen tietämille ja jopa sen yli ja ruuhkat tiivistyvät entisestään.  Huhtikuussa lämpötilat liikkuivat 17 ja 24 asteen välillä. Turismille mitä parhaimmat olosuhteet 

Italian kauneus jäi päällimmäisenä mieleen.  Suomikin on kaunis, mutta onko se kuitenkaan - kuten sanonta kuuluu - maailman kaunein maa?


Kommentit